Blogg

Bli mer miljøvennlig

Det er viktig å ta vare på miljøet, og det er viktig at alle bidrar.

1. Reduser matsvinnet

I Norge kaster vi over 385.000 tonn mat hvert år. Det er nok mat til mange mennesker, faktisk hele 800 000. Det er like mange som det er bosatt i Oslo og Stavanger, til sammen. Over halvparten av maten vi kaster kunne vært spist.

For å unngå å kaste mat kan det være lurt å planlegge hva du skal spise for en hel uke. Unngå å gå for ofte på butikken og bruk heller opp det du har hjemme. Ord som «siste forbruksdag» eller «best før» betyr nødvendigvis ikke at produktet er uspiselig. Mat kan holde seg fin lenge etter utløpsdatoen, så bruk lukte- og smakssansen heller enn å bare gå etter datostempelet. Spis også mer miljøvennlig mat som fisk i stedet for kjøtt, det er nemlig mye bedre for jordkloden. Produksjon av fiskeprodukter slipper ut mindre utslipp en produksjon av kjøtt. Tenk miljø når du handler og spis mer frukt og grønt, fisk og korn.

2. Kjøp brukt - unngå nytt

Bruktbutikkene popper opp rundt om i landet og gjenbruk har blitt moteriktig. Mange av gjenbruks- og bruktbutikker en også frivillig drevet og pengene går til frivillig eller humanitære organisasjoner. Bruktbutikker som Kirkens bymisjon og NMS gjenbruk jobber for å bekjempe urettferdighet og utrydde fattigdom. I Fretex går 10 prosent av bruktinntekten til Frelsesarmeens øvrige sosiale arbeid. Du kan finne masse bra minigjenbruksstasjoner rundt om i byen din, og de fleste er helt gratis.

Så istedenfor å kjøpe nytt IKEA-møbel, hva med å se på Finn.no eller Tise om noen selger samme møbel, bare brukt? Eller skal du i bryllup i helgen, lei en kjole på nett istedenfor å kjøpe ny. Ikke bare er det bra for lommeboken, men det er også helt supert for miljøet.

3. Få grønne reisevaner

En god start på et mer miljøvennlig liv er å endre reisevanene dine. Bruk beina eller sykkel til jobb, dersom du har mulighet til det. Ikke bare er det veldig miljøvennlig, men du får også unnagjort litt fysisk aktivitet på morgenkvisten. Kollektivtransport er også vanligvis en god løsning (utenom korona) – og mye mer miljøvennlig enn bil. Det finnes mange muligheter for å reise grønnere, prøv el-sparkesykkel, el-sykkel, eller hva med en bilfri uke? Det er kanskje lettere enn du tror.

4. Kutt ned på energiforbruket i hjemmet ditt

Det aller største tiltaket du kan gjøre hjemme er å skru ned temperaturen. Anbefalt innetemperatur er mellom 19 og 22 grader. Finn frem ullsokker og en tjukk genser i stedet for å skru opp temperaturen og åpne gardinene og la solen stråle inn og varme opp på en naturlig måte. Små ting som å slå av lysene når du går ut av soverommet, unngå å ha mobilen liggende i laderen lenge etter at den er fulladet eller unngå at TVen står på standby, er også enkle miljøtiltak du kan gjøre hjemme.

5. Tenk miljø når du handler

Finn gode og bærekraftige alternativer til det du ikke får kjøpt brukt. Hva med å finne en miljøvennlig drikkeflaske som du liker, istedenfor å kjøpe flaskevann? Kjøper du flaskevann bruker du nemlig 1500 ganger mer energi og du slipper ut 80 ganger mer CO enn hvis du drikker vann fra kranen. Eller hva med å bruke egne handlenett i stedet for å kjøpe pose på butikken? Da sparer du både miljø, plastbruk, og penger. Prøv å unngå unødvendig emballasje, kjøp frukt og grønt i løsvekt og ta med egne fruktposer.